Viva Italia

Mellan 5 – 12 april så var SMP 15/18 på den obligatoriska utlandsresan som alltid är i årkurs 2. Detta för att studenterna ska få en bild av hur och varför skogsbruk bedrivs som det gör i andra länder. SMP 15/18 åkte till Italien och närmare bestämt Turin. Med utgångspunkt från Turin så gjordes tre olika exkursioner till 3 olika dalar i alperna, de besökte universitetet i Turin och spenderade även en dag med aktiviteter som studenterna vid universitets motsvarighet till skogsmästare anordnat.

Dag 1 spenderades på universitet i Turin. Vi fick visning runt campus, äta god lunch, blev bjudna på en riktig monsterfika och lyssna på intressanta föreläsningar om det italienska sättet att bruka skog!

 

Dag 2 så for vi till Susa valley, här pratade vi om skötsel i bland annat lärkbestånd och hur dessa skogssammansättningar fungerar liknande allmänningsskogar.

 

Dag 5 var vi i Aosta valley där vi tittade på hur skogen fungerar som lavinskydd mot byar som ligger nere i dalgångarna. Vi fick även se hur förödande en lavin kan vara mot allt som kommer i dess väg. Detta betyder att skogarna utgör en mycket viktig funktion för att “dirigera” om eventuella laviner från byarna. Vi fick även se en skymt av Mont Blanc och köpa med oss en riktigt god och lokalproducerad fårost!

 

Dag 6 så var vi i en national park som heter “Parco Naturale Del Marguareis”. en mycket vacker vandring på fina leder och över forsande vattendrag vart en riktigt bra avslutning på en bra vecka!

Vill ni läsa mer så besök våran blogg: http://skogsmastare.webblogg.se/

En hjälpande hand!!

Skogsmästarskolans elever har lyckats samla in pengar som räcker till 3 st “school in a box” med hjälp av “musikhjälpen” som arrangeras av P3! Känner er stolta, ni har varit med och gjort skillnad för 120 barn som vill gå i skola! Bra jobbat!!

Länken nedan ger en förklaring till vad en “school in a box” innehåller samt hur mycket vi samlat ihop…

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3946&artikel=6559458&initiative=/result/skogsmastarskolans-studentkar/5200

Norrlandsresa SMP 14/17

SMP 14/17 spenderade en vecka i Umeå med omnejd. SLUs försöksparker i Vindel och Kolbäcksliden besöktes. Sedan blev det en dag med SCA, en dag i skadesvamparnas spår och en dag med Skogsforsk.

Härje-Dalaresa med SMP14/17

Nu är skolan igång igen och SMP14/17 inledde i veckan höstterminen med den traditionella HärjeDalaresan. Vi inledde veckan i Mittådalens sameby tillsammans med representanter från Skogsstyrelsen, Statens fastighetsverket och den aktuella samebyn. Där diskuterades problematik och problemlösning med skogsbruk i renskötselområden.  Veckan fortsatte med intressanta besök i Tännäs, Orsa besparingsskog och Siljansfors försökspark. Här behandlades allt från skogsbruk i kärva klimat till naturvårdsbränning, hyggesbränning, laserkartor och spännande trädslagsförsök. En händelserik vecka med mycket nya intryck!