Viva Italia

Mellan 5 – 12 april så var SMP 15/18 på den obligatoriska utlandsresan som alltid är i årkurs 2. Detta för att studenterna ska få en bild av hur och varför skogsbruk bedrivs som det gör i andra länder. SMP 15/18 åkte till Italien och närmare bestämt Turin. Med utgångspunkt från Turin så gjordes tre olika exkursioner till 3 olika dalar i alperna, de besökte universitetet i Turin och spenderade även en dag med aktiviteter som studenterna vid universitets motsvarighet till skogsmästare anordnat.

Dag 1 spenderades på universitet i Turin. Vi fick visning runt campus, äta god lunch, blev bjudna på en riktig monsterfika och lyssna på intressanta föreläsningar om det italienska sättet att bruka skog!

 

Dag 2 så for vi till Susa valley, här pratade vi om skötsel i bland annat lärkbestånd och hur dessa skogssammansättningar fungerar liknande allmänningsskogar.

 

Dag 5 var vi i Aosta valley där vi tittade på hur skogen fungerar som lavinskydd mot byar som ligger nere i dalgångarna. Vi fick även se hur förödande en lavin kan vara mot allt som kommer i dess väg. Detta betyder att skogarna utgör en mycket viktig funktion för att “dirigera” om eventuella laviner från byarna. Vi fick även se en skymt av Mont Blanc och köpa med oss en riktigt god och lokalproducerad fårost!

 

Dag 6 så var vi i en national park som heter “Parco Naturale Del Marguareis”. en mycket vacker vandring på fina leder och över forsande vattendrag vart en riktigt bra avslutning på en bra vecka!

Vill ni läsa mer så besök våran blogg: http://skogsmastare.webblogg.se/